Slovakiens nya spr??klag f??rtrycker minoriteter

Media_httpwwwdnsepolopolyfs1944148images523034535jpg_mveexmgfkbhxjca
via dn.se

När Slovakien och Ungern blev EU-medlemmar lovade de att vara snälla med varandra och fixa sina relationer. Men den första september trädde en ny lag i kraft i Slovakien som fungerar precis tvärtom. Enligt den är slovakiska huvudspråket i alla offentliga institutioner (kommunalkontor, skolor, sjukhus). Den som talar minoritetsspråk i sådana sammanhang kan få böter på upp till 5.000 euro, nästan en genomsnittlig årslön i Slovakien.

Av slovakerna är nästan en tiondel etniska ungrare och de är förstås inte nöjda med beslutet. Och som det ofta går när en minoritet förtrycks i ett land är en del slovakienungrare onödigt nationalistiskt sinnade – de identifierar sig med Ungern och kräver en återgång till det gamla Stor-Ungern. Vilket förstås retar Slovakiens högerpopulistiska regering (en koalitionsregering med socialdemokrater och två högerpopulistiska partier) som enligt DN ”jagar röster med nationalistiska utspel mot den ungerska minoriteten”. (Åhå, låter det där bekant?)

DN:s artikel (se länk ovan och längst ner) ger en ganska bra bakgrund till läget. Ett intressant reportage hittar jag också i Göteborgs-Posten (också länkad nedan), där Lars-Gunnar Wolmesjö bl.a. säger att: ”Det är inte så att en stor grupp ifrågasätter de nuvarande gränserna och vill ha tillbaka ett Stor-Ungern. Men det finns starka krav på att de ungrare som bor utanför moderlandet ska få utveckla sin kultur och sitt språk.”

Att få utveckla sin kultur och sitt språk – och få använda sitt språk – är faktiskt inget ohemult krav. Populister och nationalister i alla länder borde inse att om man vill pacificera en minoritet och få den att identifiera sig med det land minoriteten befinner sig i (i motsats till något eventuellt ”moderland” någon annanstans) bör man ge minoriteten språkliga rättigheter. Se bara på… öhhh, vad ska vi nu ta för exempel… finlandssvenskarna! Förtryck leder lätt till att representanter för minoriteten blir de ”femtekolonnare” som inskränkta och fascistoida representanter för majoriteten ofta anklagar dem för att vara.

Att få leva, älska och bo på sitt eget språk – ska det nu vara så himla svårt?

Läs DN-artikeln här:
http://www.dn.se/nyheter/varlden/slovakisk-spraklag-vacker-ont-blod-bland-ung…

Göteborgs-Postens reportage finns här:
(Edit: Länken funkade inte, här är den rätta) http://www.gp.se.adp-visitor.sth.basefarm.net/nyheter/varlden/1.198763-spant-…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s