Intressant om livet i Pyongyang

Media_httpi1fastpicru_xlvue

Se här, ännu en spännande blogg som jag råkade hitta: ?????????????? ?? ???????????????????? ?????????????? (”Pyongyang talar och visar”). Den är skriven av en anynym rysk person som av någon anledning studerar i Nordkorea, ett av världens mest slutna länder. I bloggens underrubrik påpekas att det är fråga om ”opolitiska anteckningar” (annars kanske det vore svårt för författaren att få fortsätta studierna…), så den koncentrerar sig på vardagslivet i Nordkorea, sett ur en utlännings synvinkel.

Man ska inte förvänta sig allt för många skildringar av vanliga nordkoreaners vardagsliv – utlänningar och nordkoreaner hålls noga isär i det landet. T.o.m. så att man använder skilda telefonnummerserier för koreaners och utlänningars mobiltelefoner, och det går inte att ringa mellan nummerserierna!

Trots sitt perspektiv är bloggen ändå intressant – det är ju inte så att vi precis översköljs av information om livet i Nordkorea. Skildringar av hur det är att äta ”sött kött” (= hund) får man inte sig till livs varje dag, inte heller visste jag att det bara är män som får cykla i Pyongyang och att det bara är i huvudstaden som trafikdirigenterna i gathörnen är kvinnor (de rör sig med mekanisk precision, precis som om de vore robotar – jag vet, för jag har sett dem!). Nytt var också att det finns en egen nordkoreansk variant av Linux: Den Röda Stjärnan, heter det. Förstås.

Bloggen hittar man här: http://ashen-rus.livejournal.com/

Om man inte behärskar ryska kan man ju alltid låta Google översätta den – ibland förstår man t.o.m. lite av vad texterna handlar om: http://korta.nu/21ef
(länken leder till en Google-översatt version av bloggen, på engelska, för annars blir det helt obegripligt)

PS: Bloggens namn alluderar på det kända Sovjettida radiouttrycket ”?????????????? ????????????”. I The New Yorker finns en beskrivning av rysk radio förr i världen:

”The radio day commenced at 6 A.M. First, the Soviet anthem, then ”Govorit Moskva . . .” (”Moscow speaking”).
If someone in a communal apartment shut off the radio, he was considered suspect, defiant, a potential ”enemy of the people.” The broadcasts issued the edicts of the Central Committee of the Communist Party, announced the details of the Five-Year Plan, declared the latest triumph of the Soviet Army and the perfidies of the capitalist West…”

Läs mera om rysk radio här:
http://www.newyorker.com/reporting/2008/09/22/080922fa_fact_remnick

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s