Det enda r??tta s??ttet att skala Mignon-??gg p??

Såhär i påsktider händer det att man hör om människor som inte äter Fazers klassiska Mignon-ägg. Det kan man väl inte göra så mycket åt – men: jag har också träffat på människor som säger att de inte äter Mignon-ägg för att det är för besvärligt att skala dem!

Så här kommer den ultimata guiden: Hur man skalar ett Mignon-ägg.
(Min storasyster lärde mig detta när jag var barn och syster blev sedermera ingenjör, så hon vet.)

En parentes innan vi börjar: för ev. utlänningar vill jag påpeka att det alltså heter [Fatt:sär] och [Ming:jong]…

Steg 1: Beundra.

P1000628

 

Steg 2: Ta ut ägget ur sin behållare.

P1000629

 

Steg 3: Lokalisera sockertoppen i den trubbiga ändan av ägget.

P1000632

 

Steg 4: Knacka den trubbiga ändan mot bordet… (obs! helst mot en hård, icke-bordduksklädd yta).

P1000633

 

Steg 5: …så att en liten spricka uppstår.

P1000637

 

Steg 6: Håll ägget stadigt, pressa med båda tummarna just nedanför/vid sidan av den lilla sprickan…

P1000639

 

Steg 7: …som därvid växer. Flytta tummarna millimeter för millimeter och fortsätt pressa…

P1000640

 

Steg 8: …fortsätt så hela varvet runt.

P1000646

 

Steg 9: Har du tur kan skalet nu elegant lyftas av i två hela snygga halvor, utan klott och pet.

P1000649

 

Steg 10: Mignon-ägget är klart att avnjutas. Sockertoppen kan också ätas, den består i princip bara av sockermassa och smakar egentligen ingenting.

P1000654

 

Till sist: Ibland funkar inte tekniken och skalet splittras istället för att spricka vackert (kan det bero på hönornas kost?). Då får man peta i alla fall. Och ta sig ett nytt Mignon-ägg att träna på.

P1000658x

Tack till husfotografen NE!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s