Ior Bock och hans mytologi

Bock_stbl_10_1989

”Mystikern Ior Bock, 68, dödades i sitt hem i går på eftermiddagen”, berättade medierna idag. Jag länkade nyheten till Facebook och fick bums en bunt kommentarer av FB-vänner som mindes honom. ”Han hade en förmåga för storytelling, som de flesta har tappat för länge sedan”,  ”hans berättarkonster lär ska ha varit enastående”, ”Jag minns … hans historier … Det spelade absolut ingen roll att de var osanna – för karismatisk – det var han minsann under sina krafts dagar”, är några av kommentarerna.

Ior Bock blev väl riktigt känd för en större publik när han arbetade som guide på Sveaborg och småningom fick sparken därifrån, för att han började berätta historier som inte riktigt passade in i den officiella historieskrivningen. Efter det minns jag att han länge stod som ”frilansguide” i telefonkatalogen: han var en så god berättare att många ville fortsätta höra hans historier, trots att man visste att de inte inte var sanna.

Riktigt känd blev den färgstarke Bock i slutet av 80-talet, då han fick för sig att börja gräva efter ”Lemminkäinens tempel” i ett berg i Gumbostrand, Sibbo. I enlighet med hans självutvecklade mytologi fanns där nämligen ett tempel som förseglades år 987, då Ryssland kristnades. Småningom kristnades också Sverige och Finland och hela den hedniska tron raderades ut. Med undantag för Ior Bock, vars släkt i generationer i hemlighet har bevarat och fört vidare den gamla tron. ”Utgrävningarna” blev en fars i medierna – mera om mannen, myterna och verkligheten kan man läsa i Magnus Londens utförliga reportage om Ior Bock. Artikeln finns på hans hemsida, http://www.magnuslonden.net/sve/artiklar/intervjuer/artikel-3826-1409.html

Jag träffade Bock 1989 och gjorde en lång intervju med honom om hans mytologi. Den presenterades rakt upp och ner (i lätt redigerad form, för att vara lite mera koherent), utan några kommentarer. Eftersom den texten fortfarande är en av de mera utförliga beskrivningarna av den bockska mytologin får ni se den artikeln i sin helhet här, komplett med alla tryckfel. Lättast är det om man öppnar pdf-filen och zoomar in lite (det finns böcker om Bock, men få av oss är väl intresserade, när allt kommer omkring – notera också FST-filmen som nämns i kommentarerna!).

I artikeln får man bl.a. veta varför Balder och Lemminkäinen är en och samma person, varför Nyland heter Uuden-maa på finska, vad ”minä ra-kastan sinua” och ”Ra-se-borg” egentligen betyder och hur det kommer sig att Julgubben egentligen bor på Korvatunturi.

PS: Eftersom texten i den första pdf-filen blev för suddig när man zoomar upp den försöker jag på nytt, nu med texten indelad i tre pdf:ar – ingressen (som nu inte är så förfärligt intressant, text1 och text2). Hoppas det funkar bättre!

 

Annonser

One thought on “Ior Bock och hans mytologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s